Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 08.05.2017

KW_TAGS

PR-imo

Na ponad 10 mln zł szacowana jest wartość fabryki dań gotowych Sushi Factory z podpoznańskiego Robakowa. Przedsiębiorstwo właśnie zainwestowało kolejne 3 mln zł w nowe technologie, podwajając moce produkcyjne do blisko 1 mln tacek z sushi miesięcznie. Fabryka stworzyła też miejsca pracy dla ponad 160 osób, a w planach jest dalsze zwiększanie zatrudnienia oraz produkcji.

1 mln tacek z sushi i 160 miejsc pracy

Sushi Factory to polska fabryka zajmująca się produkcją dań gotowych sushi pod logo własnym Sushi4You oraz w ramach tzw. „private label”, czyli marek własnych tworzonych na zlecenie polskich i zagranicznych sklepów, sieci handlowych oraz stacji benzynowych.

Pierwsza linia produkcyjna, o potencjale do wytwarzania 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi podczas jednej, 8-godzinnej zmiany, uruchomiona została w październiku 2015 roku. Choć już wtedy był to jeden z lepszych wyników osiąganych w branży, nie tylko w skali polskiej, ale i europejskiej, to ówczesne plany przedsiębiorstwa zakładały podwojenie mocy produkcyjnych w ciągu kolejnych trzech lat. Udało się to zdecydowanie wcześniej: - Dziś Sushi Factory, dzięki inwestycjom w park maszynowy oraz zwiększeniu zatrudnienia z 25 do 160 osób, posiada potencjał produkcyjny na poziomie 1 mln tacek z sushi na miesiąc – mówi Anna Tubacka, prezes zarządu Sushi Factory, i zapowiada: - To jeszcze nie koniec inwestycji. Obok zwiększenia produkcji setów, planujemy bowiem uruchomienie produkcji nowych produktów, jakimi będą onigiri oraz wrapy, a także zatrudnienie kolejnych 40 osób.

Technologia warta 10 mln zł

Fabryka Sushi Factory to inwestycja, której wartość w 2015 roku wynosiła 7 mln zł. Dziś, na skutek zdublowania istniejącej linii produkcyjnej, wydzielenia nowych obszarów produkcyjnych oraz zwiększenia zatrudnienia, szacowana jest już na 10 mln zł. Jest tym samym największą w Polsce tego typu fabryką, posiadając dwie linie technologiczne do produkcji sushi maki, oraz jedyną z dwoma ciągami Krio-line chłodzącymi ciekłym azotem do temperatury 2 stopni C, co pozwala na uzyskiwane dań, w zależności od wariantu, o od 7- do 9-dniowej dacie przydatności do spożycia. 

Choć na rynku występuje kilku producentów dań gotowych sushi, obecnie to Sushi Factory jest jedyną w pełni zmechanizowaną fabryką, wykorzystującą technologie produkcji pozwalające na wytwarzanie dań o długim terminie przydatności do spożycia od momentu zapakowania - tłumaczy Anna Tubacka.

O wysokich walorach produktów mają świadczyć także wdrożone systemy jakości i bezpieczeństwa żywności - BRC i IFS oraz nadany Numer Weterynaryjny, który fabryka posiada jako jedna z nielicznych z tej branży.

Mocne produkty Sushi Factory

Pierwszym produktem sprzedawanym pod marką Sushi4You był zestaw Factory Chisai 230 g, składający się z 9-ciu kawałków sushi. Obecnie fabryka produkuje łącznie 10 setów, w tym m.in. Kentaro, który ma 225 g i składa się z 8 kawałków sushi, Haruto (230 g i 9 kawałków), Masato (335 g i 13 kawałków) oraz Toshii (400 g i 15 kawałków sushi). Każdy z nich tworzony jest wyłącznie z wyselekcjonowanych składników, surowych czy pieczonych ryb, a także marynowanych i świeżych warzyw, bez dodatków substancji konserwujących i sztucznych barwników. Dodatkowo w każdym zestawie znajdują się pałeczki do jedzenia sushi oraz saszetki – z ostrym chrzanem wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.
 
Rok temu mieszcząca się w wielkopolskim Robakowie fabryka Sushi Factory zatrudniała 25 osób, posiadając potencjał do produkcji 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi w ciągu jednej zmiany. Dziś inwestycja warta jest już 10 mln zł, a zapowiada się, że to jeszcze nie koniec zmian w tym regionie.

Dołącz do dyskusji

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Jak oszczędzić na obsłudze pracowników?

Zyski wielu firm są ograniczane przez koszty, jakie przedsiębiorcy ponoszą w związku z zatrudnianiem pracowników. Firmy nie istnieją bez pracowników,...

serwis kas fiskalnych

Przegląd kasy fiskalnej – o co w nim chodzi?

Skoro czytacie ten artykuł, to zapewne kasy fiskalne nie są wam obce. Zasady otaczające te niepozorne urządzenia są bardzo surowe i nawet drobne...

Głowne kierunki emigracji i imigracji w latach 1966-2014

Zestawienie prezentuje dane historyczne o głównych kierunkach emigracji z Polski oraz imigracji do Polski na pobyt stały w latach 1966-2014.

Comunicativo

Czy Twoja firma jest już gotowa na system ERP?

Jesteśmy za mali, nie stać nas jeszcze na wdrożenie, jakoś dajemy sobie radę na dotychczasowych systemach… Wdrożenie systemu ERP jest odkładane ze...

PR-imo

Ci, którym roboty zabiorą pracę, będą zarabiać więcej - prognoza na...

Do 2025 roku znacząco zmniejszy się lub praktycznie zniknie zapotrzebowanie na przedstawicieli pięciu popularnych dziś zawodów, prognozuje Kodilla.com...

W 2016 r. czeka nas wysyp ukończonych lokali

Nie znamy jeszcze wyników działalności deweloperów z grudnia 2015 r. Główny Urząd Statystyczny w trzecim tygodniu stycznia, poda informacje na ten temat.

Polacy wysyłają o 88 proc. więcej paczek za granicę

Rok 2015 okazał się przełomowym dla usług KEP, obejmujących przesyłki kurierskie, ekspresowe i paczkowe.

PR-imo

Pierwszy w Polsce kalkulator dla filantropów – bo opłaca się pomagać

Jeszcze nigdy nie pomagaliśmy tak dużo. Według CBOS, tylko w 2018 roku blisko trzech na czterech Polaków przekazało środki na cele charytatywne. O ile...