Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 09.04.2013

KW_TAGS

Sklep z warzywami i owocami może powstać nawet w niedużym lokalu. Warunkiem sukcesu jest jednak dobra lokalizacja o dużym natężeniu ruchu i zawsze świeży towar.

Na polskich stołach na stałe zadomowiły się warzywa i owoce. Świeży towar daje szansę na pokonanie konkurencji w postaci supermarketów.Jak wynika z najnowszych badań Ipsos, aż 47 proc. sprzedawanych w kraju owoców i warzyw kupowanych jest na bazarkach, a w Unii Europejskiej to 33 proc. Osiedla mieszkaniowe to największe skupiska potencjalnych klientów, a wielu z nich coraz częściej rezygnuje z kupowania warzyw czy owoców w dużych marketach. Z pewnością lepiej, gdy supermarkety będą oddalone od naszego sklepu, ponieważ wtedy możemy liczyć na to, iż klienci będą nas w razie potrzeby odwiedzać na nieduże zakupy. Zorientujmy się jednak, czy obok naszego warzywniaka nie ma bazaru – bo ciężko będzie konkurować z cenami towaru u rolników.

Lokal nie musi być duży, z powodzeniem wystarczy taki o powierzchni 20-30 mkw. Musi mieć własne zaplecze o wielkości przynajmniej kilku metrów kwadratowych, do przechowywania towaru. W lokalu trzeba też wydzielić pomieszczenie socjalne, w którym znajdzie się toaleta oraz kącik kuchenny. Najłatwiej będzie wynająć istniejący już kiosk, budkę czy lokal. Oczywiście wnętrze warzywniaka powinno być czyste, jasne i budzące pozytywne skojarzenia. Podstawa wystroju to regały - najlepiej drewniane, choć metalowe są znacznie tańsze. Nowe, w wymiarach 1,2 mX2,3 m, kupimy za ok. 1,5 tys. zł. Podpowiadamy, że zamawiając meble u stolarza zaoszczędzimy około 20–30 proc. Warto pomyśleć o zamontowaniu nad regałami luster bo odbijając kolorowe owoce i warzywa, pozornie dodadzą ekspozycji obfitości. W warzywniaku nie może zabraknąć plastikowych skrzynek.

Przed uruchomieniem sklepu

  • wyposażyć sklep zgodnie z przepisami technicznymi, wodno-kanalizacyjnymi
  • zgłosić sklep do Państwowej Straży Pożarnej
  • zgłosić sklep do Państwowej Inspekcji Pracy
  • złożyć wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu i wpisanie do rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • podpisać umowy z dostawcami mediów, z firmą wywożącą śmieci, prowadzącą deratyzację i dezynfekcję
  • wystąpić o opinię kominiarską dotyczącą wentylacji pomieszczeń
  • złożyć pisemne zgłoszenie o liczbie kas rejestrujących i miejscu ich użytkowania przed terminem rozpoczęcia ewidencjonowania sprzedaży
  • dokonać instalacji i fiskalizacji kas, zgłosić kasy w terminie 7 dni do właściwego urzędu skarbowego
  • wyposażyć placówki w urządzenia chłodnicze i meble
  • zawrzeć umowy na dostawy towaru

Pachnące i świeże

Na początek najlepiej postawić na szybko rotujące owoce i warzywa, takie jak jabłka, gruszki, pomidory, sałatę, ogórki, ziemniaki – wystarczy po 10–15 kg każdego asortymentu. Nie warto inwestować w drogie i egzotyczne owoce, bo na te nie zawsze jest popyt. Możemy jednak je sprowadzać na indywidualne zamówienie Klienta – warto o tym informować w sklepie. Asortyment warzywniaka warto uzupełnić o kiszonki, suszone owoce i świeże zioła w doniczkach. Można też zastanowić się nad sprzedażą warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Mimo że są droższe, popyt na nie rośnie nieustająco.

Warzywniak to biznes dla rannych ptaszków, a wizyta na giełdzie w tej branży to codzienność. Można zaoszczędzić od kilku do kilkunastu procent na produkcie w porównaniu z hurtownią. Sklep warzywny działający na osiedlu powinien być otwarty minimum do godziny 19.00, aby dać szansę zrobienia zakupów wracającym z pracy później. Powinien też funkcjonować w soboty.

Biznes warzywniczy bywa kapryśny głównie ze względu na niską trwałość towaru. Jeśli lokal nie jest klimatyzowany, warto pomyśleć o założeniu klimatyzacji lub przynajmniej zakupie klimatyzatora przenośnego. W zachowaniu świeżości pomoże chłodnia na zapleczu, w której będą przechowywane łatwo psujące się owoce i warzywa, jak sałata, truskawki, maliny. Jej brak wiąże się z większymi stratami w sklepie, nawet do 10 proc. towaru. W wyposażeniu sklepu nie może również zabraknąć lady, kasy fiskalnej i wagi elektronicznej. Samochód dostawczy też jest obowiązkowy - o ładowności do 1 tony towaru.

Czysty zysk

Marże w sklepach warzywno-owocowych wahają się w okolicach 20-30 proc. Najwyższe są nakładane na towar, który łatwo się psuje, po to, by zrekompensować ewentualne straty. Jak podkreślają przedsiębiorcy by zysk był opłacalny, dzienny obrót warzywniaka powinien wynosić ok. 1-1,5 tys. zł. Mimo wysokich marż generowanych przez tego rodzaju placówki, na zwrot z inwestycji trzeba średnio rok poczekać.

Przykładowe koszty

  • wynajęcie lokalu – ok. 2 000 zł
  • adaptacja lokalu – 4 000 zł
  • wyposażenie (w tym klimatyzator, chłodnia, lada) - 6 000 zł
  • kasa fiskalna – 2 000 zł
  • waga – 800 zł
  • samochód dostawczy – ok. 15 000 zł
  • towar – 10 000 zł

Razem: 39 800 tys. zł

Prognozowane miesięczne koszty

  • wynajem lokalu – 2 tys. zł
  • opłaty stałe (ZUS, składki, rachunki) – ok. 550 zł
  • zatrudnienie pracownika – 1500 zł
  • eksploatacja samochodu dostawczego – ok. 700 zł
  • towar – ok 3 000 zł

Razem: 7 750 zł

Komentarze  

Selena
@ Selena 20.01.2019 00:08
Yes! Finally someone writes about shop design history.


Take a look at my weblog; shop
design doors: http://dylangottlieb.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=[cenzura]bearingware house.com%2F__media_ _%2Fjs%2Fnetsoltrade mark.php%3Fd%3Dmy272 709.panpages.my
Helen
@ Helen 18.01.2019 02:16
I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me.

Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
I'll check back later on and see if the problem still
exists.

Also visit my web-[cenzura]; shop design optical: https://[cenzura]int erior.my/projects-re f/21-design-and-buil d/home-design-build/ 954-interior-design- build-for-double-sto ry-terrance-house-at -taman-segar
Tracee
@ Tracee 14.01.2019 02:16
It was a unique style for your period and
popular to obtain very small amount of time. Every year thousands of go to Napier in February to celebrate its Art Deco heritage and history.


Look at my webpage - interior Design for kitchen: https://[cenzura]fac ebook.com/interior.m y/
Romaine
@ Romaine 07.01.2019 14:38
Hmm it appears like your web[cenzura] ate my first comment (it was super
long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I too am an aspiring blog writer but I'm still new to
the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced
blog writers? I'd certainly appreciate it.

my webpage :: interior design essay: http://mac-resorthotel.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=[cenzura]interior.my %2Finterior-market%2 Fproduct%2Fconcept-d esign-express-10001s f-above
Charlotte
@ Charlotte 30.12.2018 22:44
If you read it the period feel able to skip regarding
this this instance! In which exactly what Strategic Web[cenzura] techniques do for a webpage.

First, analyze the web[cenzura] your link will go on.

Also visit my web blog ... casino games that pay: https://onlinecasinomalaysia.webnode.com/
Vicky
@ Vicky 29.12.2018 12:54
Whatever projections people give you, take 50% off. The first and the most important point is to get
an interior designer who excels in office designs. Reason being that feelings always get considering how.



my blog post - interior
design qualifications: http://[cenzura]blue nroll.net/__media__/ js/netsoltrademark.p hp?d=Recommend.my%2F businesses%2Finterio r-kami-416
Lois
@ Lois 28.12.2018 12:31
When some one searches for his necessary thing, thus he/she needs to be available that in detail, so
that thing is maintained over here.

Visit my web[cenzura] ... Interior Design Idea: http://Windswell.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=solar-hotwater.com%2Fcomment%2Fhtml%2F%3F16924.html
Guillermo
@ Guillermo 31.10.2018 12:27
I have noticed you don't monetize your web[cenzura],
don't waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
You can use the best adsense alternative
for any type of web[cenzura] (they approve all web[cenzura]s), for more
info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your web[cenzura]

Here is my page: BestWayne: https://MightyAmee.blogspot.co.uk
Shelley
@ Shelley 14.08.2018 22:16
Hello. I see that you don't update your page too often. I know that writing posts is time consuming and boring.

But did you know that there is a tool that allows you to create new
posts using existing content (from article
directories or other pages from your niche)?
And it does it very well. The new articles are unique and pass the copyscape test.
You should try miftolo's tools

Feel free to surf to my homepage; AleishaJuicy: https://MaiTalks.jimdo.com
mirek
@ mirek 29.03.2015 18:21
bez szans na warzywniak, wszystko upadło i upadnie dzięki biedronce !!!

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Kawiarnia - sposób na aromatyczny biznes?

Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie, jest to nie tylko kwestia mody ale także miejsce

Bar mleczny - smacznie i tanio, działalność z dofinansowaniem!

Bary mleczne święciły swoje triumfy w przeszłości, jako miejsca gdzie można tanio i dobrze zjeść, choć miały czarny PR nadal mają wiernych zwolenników.

Klub fitness - wymagający biznes?

Prowadząc ten biznes, nie musimy posiadać żadnych kwalifikacji czy certyfikatów czy zezwoleń

Sklep-z-odzieza-uzywana-ubrania

Sklep z odzieżą używaną - poradnik dla przedsiębiorczych

Przed otworzeniem sklepu z odzieżą używaną warto poszukać odpowiedniej lokalizacji, czasem warto poczekać nawet kilka miesięcy na odpowiedni lokal.

Salon kosmetyczny - biznes jak malowany

Pomimo dużej ilości salonów, zapotrzebowanie na ich usługi nieustannie rośnie...

Jak otworzyć hotel i nie zginąć w gąszczu przepisów?

Zastanawiasz się nad otworzeniem niewielkiego hotelu ale boisz się formalności? Niepotrzebnie! Ten biznes nie jest obwarowany koncesjami, a jedynie...

Kwiaciarnia - jak założyć i czym pachnie ten biznes?

Kwiaciarnia musi mieć dusze, kwiaciarnia to nie tylko same kwiaty, sprawdź co liczy się naprawdę

Cukiernia - czy wystarczy talent i odrobina zmysłu biznesowego?

To dobry pomysł na biznes dla osób o doskonałym smaku i talencie artystycznym. Podstawą powodzenia naszej cukierni jest zagwarantowanie dobrej jakości.