Dziennik Przedsiebiorcy

Codziennie odczuwasz negatywne skutki stresu? Masz problemy z koncentracją? Sprawdź, co jeść, żeby sobie pomóc.

Jesteśmy przekonani, że poważnych chorób nie da się wyleczyć samą dietą. Wbrew obrazkom motywacyjnym i książkom celebrytek, nikt jeszcze nie wyleczył np. depresji ruchem i czekoladą.
Jeśli masz problemy z sercem i układem krążenia, martwisz się funkcjonowaniem swojego mózgu lub ogólnie stanem zdrowia, przede wszystkim idź do specjalisty i zrób badania. Nic nie zastąpi dobrze dobranych leków, ale to, co jesz, naprawdę ma znaczenie.

Jakie składniki wzmacniają mózg?

Nienasycone kwasy tłuszczowe - na problemy z koncentracją, nadpobudliwością i zniżkami nastroju. Żeby zwiększyć zawartość kwasów nienasyconych w diecie, powinieneś jeść tłuste ryby, tran i oleje roślinne, a także awokado, orzechy i pestki słonecznika.

Węglowodany złożone - żeby sprawniej myśleć. Mózg do działania potrzebuje paliwa w postaci węglowodanów. W zasadzie tlen i węglowodany to najpotrzebniejsze mózgowi substancje. Najlepiej działają węglowodany złożone, rozkładające się dłużej niż cukry proste. Jeśli zjesz batonik, cukier natychmiast przeniknie do krwi i obciąży trzustkę. Taki zastrzyk energii będzie krótkotrwały, a po nim nastąpi senność. Jeśli zaś zjesz makaron, zapewnisz sobie długotrwały i stabilny dopływ energii. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych będą np. mąka z pełnego przemiału, ziemniaki, kasze, razowe pieczywo i makarony.

Witaminy z grupy B – żeby wspomóc układ nerwowy. Niedobory witamin z tej grupy mogą powodować nie tylko problemy z koncentracją i pamięcią, ale także bezsenność. Uzupełnianie poziomu witamin z grupy B wspomoże np. razowe pieczywo, otręby, drożdże, soja, nasiona słonecznika, groch, fasola, tuńczyk.

Antyoksydanty – by się ochronić przed demencją. Znajdziesz je np. w truskawkach, jagodach, malinach, arbuzach, cytrusach czy natce pietruszki.

Magnez – na nerwowość i skurcze mięśni. Magnezu możesz szukać w orzechach, migdałach, suszonych owocach i pieczywie z mąki z pełnego przemiału.

Kwas foliowy – żeby dotlenić mózg. Występuje m.in. w szpinaku, jajach i grochu.

Cynk – na poprawę koncentracji. Ten pierwiastek znajdziesz m.in. w pestkach dyni, ostrygach, zarodkach pszennych, migdałach czy zielonym groszku.

Pamiętaj, że mózg nie magazynuje składników odżywczych, musisz więc zadbać o dostarczenie ich w odpowiedniej ilości.

 
Redakcja
Dziennik Przedsiębiorcy
www.dziennikprzedsiebiorcy.pl

Dołącz do dyskusji

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Dlaczego niektórzy ludzie są skuteczniejsi od innych

Zastanawiałeś się czasem dlaczego niektórzy ludzie są skuteczniejsi od innych? Skąd bierze się ich siła i determinacja? Bardzo często chodzi o poczucie...

Jak dbać o środowisko? - 5 sposobów na życie z myślą o naturze

Gdyby poddać recyklingowi wyłącznie niedzielne wydania tych magazynów, bylibyśmy w stanie ocalić pół miliona drzew tygodniowo. Z tego typu problemami na...

O pracoholizmie i entuzjazmie w pracy [część 2]

Entuzjaści w porównaniu z pracoholikami cechują się wyższym poziomem emocji pozytywnych niż negatywnych oraz przejawiają wysoki poziom zasobów osobistych

Hotele stawiają na fitness

Propozycje fitness są dziś bardzo rozbudowane i są wraz z ofertą SPA zestawem obowiązkowym dla coraz większej liczby hoteli. 

Czy siła światła lampy LED mierzona jest tak jak w tradycyjnej...

Czy każda lampa LED jest bezpieczna dla użytkownika? Jakie oznaczenia musi zamieścić producent na opakowaniu? Odpowiedzi znajdziemy w poradniku...

Kapitał intelektualny i edukacja - konferencja

Akademia Finansów i Biznesu Vistula oraz ALI Polska zapraszają do udziału w międzynarodowej konferencji poświęconej współpracy nauki i biznesu.

dla kogo praca programisty

Kto może zostać programistą?

Przedstawiciele tych 6 grup społecznych poradzą sobie jako programiści! Jesteś w jednej z nich?

Janusze zarządzania zespołem i ich mądrości

Czytam sporo książek biznesowych i, dzięki jednej z aplikacji, ostatnio także słucham wielu pozycji związanych z finansami, marketingiem i rozwojem...