Environemntal Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się ochroną środowiska i specjalizująca w badaniach i rzecznictwie w zakresie toksycznych chemikaliów zawartych w żywności i kosmetykach. EWG co roku publikuje raport tzw. "Dirty Dozen" czyli zestawienie owoców i warzyw o najwyższej pozostałości pestycydów. EWG zaleca przy tym, by konsumenci szukali ekologicznych odpowiedników wskazanej w raporcie żywności, gdyż według Światowej Organizacji Zdrowia, pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mogą mieć negatywny wpływ na reprodukcję, odporność czy układ nerwowy, powodować raka i prowadzić do innych problemów zdrowotnych.
Począwszy od najwyższych ilości pozostałości pestycydów na liście znajdują się:
- truskawki,
- szpinak,
- nektarynki,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- seler,
- winogrona,
- gruszki,
- wiśnie,
- pomidory,
- słodką papryka,
- ziemniaki.
Truskawki plasują się na szczycie listy z co najmniej 20 pestycydami. Według dziennika Environmental Working Group Amerykanie jedzą prawie 3,5 kilograma świeżych truskawek na osobę każdego roku. Nawet wtedy, gdy są one płukane na polu i umyte przed jedzeniem, nadal są prawdopodobnie najbardziej zanieczyszczonymi owocami . W 2016 r. Szpinak zajmował ósme miejsce na liście, ale ostatnie dane wykazały gwałtowny wzrost pozostałości pestycydów na nieorganicznym szpinaku.
Do listy w tym roku dołączyły gruszki i ziemniaki, które w zeszłym roku zastępowały pomidory czereśniowe i ogórki.
Pestycydami odpowiedzialnymi za zanieczyszczenia były trzy środki grzybobójcze i jeden owadobójczy zwany permetryną.
Produkty, u których wykazano niższe całkowite stężenie pozostałości pestycydów umieszczono na liście "Czystej Piętnastki”. W tym rankingu uwzględniono:
- słodką kukurydzę,
- awokado,
- ananasa,
- kapustę,
- cebulę,
- mrożony groszek,
- papaję
- szparagi,
- mango,
- bakłażana,
- melona miodowego,
- kiwi,
- melona kantalupa,
- kalafiora,
- grejpfruta.
Tylko 1% próbek wykazał wykrywalne pestycydy w awokado i słodkiej kukurydzy. Ponad 80% ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie wykazały pozostałości pestycydów.
Te warzywa i owoce można więc kupować bezpiecznie w wersji nieekologicznej.
„Jeśli nie chcesz karmić swojej rodziny żywnością skażoną pestycydami, ranking z rekomendacjami dla konsumentów przygotowany przez Environmental Working Group, pomoże Ci dokonywać mądrych wyborów, kiedy kupujesz zwykłe lub ekologiczne produkty” – mówi w informacji prasowej Sonya Lunder, starsza analityk z Environmental Working Group.
„Jedzenie sporych ilości owoców i warzyw jest kluczowe. Nie ważne jak one są uprawiane, ale dla produktów roślinnych z najwyższą zawartością pestycydów, rekomendujemy konsumentom kupowanie ekologicznych odpowiedników. Jeśli możecie kupować ekologicznie, nasze dane pomogą Wam skierować się ze zwykłych produktów na te z mniejszą ilością pestycydów”.
Inteligentne decyzje dotyczące zakupów mają znaczenie. Osoby spożywające produkty ekologiczne jedzą mniej pestycydów. Badania przeprowadzone przez Cynthię Curl z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w 2015 r. wykazały, że osoby, które zgłaszają że "często lub zawsze" kupują produkty ekologiczne, miały znacznie mniej fosforoorganicznych środków owadobójczych w próbkach moczu. Te osoby spożywały jednak o 70% więcej porcji owoców i warzyw dziennie niż inni dorośli biorący udział w badaniu, którzy zgłosili, że rzadko lub nigdy nie kupują produktów ekologicznych. Warto nadmienić, że kilka długoterminowych badań obserwacyjnych wykazało, że insektycydy fosforoorganiczne mogą powodować zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci.
W 2012 r. Amerykańska Akademia Pediatrii wydała ważne sprawozdanie, w którym stwierdzono, że dzieci mają "unikalną podatność na potencjalną toksyczność pochodzącą z pestycydów. Organizacja pediatrów powołała się na badania, które wiązały się z narażeniem na pestycydy we wczesnym okresie życia i związaną z tym podatność na zachorowanie na raka, zmniejszenie funkcji poznawczych i problemy z zachowaniem.
![]() |
|
Komentarze