Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 08.07.2017

KW_TAGS

Toksyczne zdrowie

Environemntal Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się ochroną środowiska i specjalizująca w badaniach i rzecznictwie w zakresie toksycznych chemikaliów zawartych w żywności i kosmetykach. EWG co roku publikuje raport tzw. "Dirty Dozen" czyli zestawienie owoców i warzyw o najwyższej pozostałości pestycydów. EWG zaleca przy tym, by konsumenci szukali ekologicznych odpowiedników wskazanej w raporcie żywności, gdyż według Światowej Organizacji  Zdrowia, pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mogą mieć negatywny wpływ na reprodukcję, odporność czy układ nerwowy, powodować raka i prowadzić do innych problemów zdrowotnych.

Począwszy od najwyższych ilości pozostałości pestycydów na liście znajdują się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • seler,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • pomidory,
  • słodką papryka,
  • ziemniaki.

Truskawki plasują się na szczycie listy z co najmniej 20 pestycydami. Według dziennika Environmental Working Group Amerykanie jedzą prawie 3,5 kilograma świeżych truskawek na osobę każdego roku. Nawet wtedy, gdy są one płukane na polu i umyte przed jedzeniem, nadal są prawdopodobnie najbardziej zanieczyszczonymi owocami . W 2016 r. Szpinak zajmował ósme miejsce na liście, ale ostatnie dane wykazały gwałtowny wzrost pozostałości pestycydów na nieorganicznym szpinaku.

Do listy w tym roku dołączyły gruszki i ziemniaki, które w zeszłym roku zastępowały pomidory czereśniowe i ogórki.

Pestycydami odpowiedzialnymi za zanieczyszczenia były trzy środki grzybobójcze i jeden owadobójczy zwany permetryną.

Produkty, u których wykazano niższe całkowite stężenie pozostałości pestycydów umieszczono na liście "Czystej Piętnastki”. W tym rankingu  uwzględniono:

  • słodką kukurydzę,
  • awokado,
  • ananasa,
  • kapustę,
  • cebulę,
  • mrożony groszek,
  • papaję
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażana,
  • melona miodowego,
  • kiwi,
  • melona kantalupa,
  • kalafiora,
  • grejpfruta.

Tylko 1% próbek wykazał wykrywalne pestycydy w awokado i słodkiej kukurydzy. Ponad 80% ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie wykazały pozostałości pestycydów.

Te warzywa i owoce można więc kupować bezpiecznie w wersji nieekologicznej.

„Jeśli nie chcesz karmić swojej rodziny żywnością skażoną pestycydami, ranking z rekomendacjami dla konsumentów przygotowany przez Environmental Working Group, pomoże Ci dokonywać mądrych wyborów, kiedy kupujesz zwykłe lub ekologiczne produkty” – mówi w informacji prasowej Sonya Lunder, starsza analityk z Environmental Working Group.

„Jedzenie sporych ilości owoców i warzyw jest kluczowe. Nie ważne jak one są uprawiane, ale dla produktów roślinnych z najwyższą zawartością pestycydów, rekomendujemy konsumentom kupowanie ekologicznych odpowiedników. Jeśli możecie kupować ekologicznie, nasze dane pomogą Wam skierować się ze zwykłych produktów na te z mniejszą ilością pestycydów”. 

Inteligentne decyzje dotyczące zakupów mają znaczenie. Osoby spożywające produkty ekologiczne jedzą mniej pestycydów. Badania przeprowadzone przez Cynthię Curl z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w 2015 r. wykazały, że osoby, które zgłaszają że "często lub zawsze" kupują produkty ekologiczne, miały znacznie mniej fosforoorganicznych środków owadobójczych w próbkach moczu. Te osoby spożywały jednak  o 70% więcej porcji owoców i warzyw dziennie niż inni dorośli biorący udział w badaniu, którzy zgłosili, że rzadko lub nigdy nie kupują produktów ekologicznych. Warto nadmienić,  że kilka długoterminowych badań obserwacyjnych wykazało, że insektycydy fosforoorganiczne mogą powodować zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci.

W 2012 r. Amerykańska Akademia Pediatrii wydała ważne sprawozdanie, w którym stwierdzono, że dzieci mają "unikalną podatność na potencjalną toksyczność  pochodzącą z pestycydów. Organizacja pediatrów powołała się na badania, które wiązały się z narażeniem na pestycydy we wczesnym okresie życia i związaną z tym podatność na zachorowanie na raka, zmniejszenie funkcji poznawczych i problemy z zachowaniem.

Agata Dominiak
Szefowa działu life style | autorka bloga kulinarnego wegeweda.wordpress.com 
zwolenniczka zdrowego odżywiania opartego o produkty roślinne

Tekst przetłumaczono z cnn oraz ewg

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

zdrowie w ziemie

Jak utrzymać dobrą formę przez zimę

Zima to nie jest dobry czas na odchudzanie. Mróz za oknem, długie wieczory i ciepłe kaloryfery skłaniają do tego, żeby docenić smak chipsów, popijanych...

Budowanie zaangażowania pracowników - porady dla managerów

Wiele organizacji poszukuje drogi do jej zwiększenia, wierząc, że jest to dobry kierunek do realizacji strategii biznesowej i budowania lojalności...

Sklepy internetowe versus tradycyjne – które z nich wolisz?

Sklepy internetowe cieszą się coraz większą popularnością. Robienie w nich zakupów jest niezwykle wygodne i szybkie, dlatego wciąż zyskuje nowych...

Coachingu zespołowego warto doświadczyć?

Organizacje poszukują sposobów na zwiększanie swojej efektywności biznesowej. Czy coaching zespołowy może być tutaj użyteczny?

Mediacja - najlepszy sposób rozwiązywania spornych sytuacji?

Polubowne rozwiązanie sporów stało się w ostatnich latach modne, głównie przy okazji wprowadzenia do polskiego porządku prawnego instytucji mediacji

Po jakich studiach znajdziesz pracę?

Żadne studia nie dają stuprocentowej gwarancji na znalezienie pracy. Ukończenie niektórych kierunków może jednak znacznie zwiększyć prawdopodobieństwo...

MBA - inwestycja długoterminowa, ale opłacalna dla managera

Studia Master of Business Administration to jedne z najbardziej zaawansowanych i prestiżowych studiów w dziedzinie zarządzania.

Celiakia - czym jest, jak się objawia i jak leczyć, kilka...

Dieta bezglutenowa, dla jednych moda, jak mleko sojowe do dużego late, dla innych jedyny sposób na "normalne" funkcjonowanie.