Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 08.07.2017

KW_TAGS

Toksyczne zdrowie

Environemntal Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się ochroną środowiska i specjalizująca w badaniach i rzecznictwie w zakresie toksycznych chemikaliów zawartych w żywności i kosmetykach. EWG co roku publikuje raport tzw. "Dirty Dozen" czyli zestawienie owoców i warzyw o najwyższej pozostałości pestycydów. EWG zaleca przy tym, by konsumenci szukali ekologicznych odpowiedników wskazanej w raporcie żywności, gdyż według Światowej Organizacji  Zdrowia, pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mogą mieć negatywny wpływ na reprodukcję, odporność czy układ nerwowy, powodować raka i prowadzić do innych problemów zdrowotnych.

Począwszy od najwyższych ilości pozostałości pestycydów na liście znajdują się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • seler,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • pomidory,
  • słodką papryka,
  • ziemniaki.

Truskawki plasują się na szczycie listy z co najmniej 20 pestycydami. Według dziennika Environmental Working Group Amerykanie jedzą prawie 3,5 kilograma świeżych truskawek na osobę każdego roku. Nawet wtedy, gdy są one płukane na polu i umyte przed jedzeniem, nadal są prawdopodobnie najbardziej zanieczyszczonymi owocami . W 2016 r. Szpinak zajmował ósme miejsce na liście, ale ostatnie dane wykazały gwałtowny wzrost pozostałości pestycydów na nieorganicznym szpinaku.

Do listy w tym roku dołączyły gruszki i ziemniaki, które w zeszłym roku zastępowały pomidory czereśniowe i ogórki.

Pestycydami odpowiedzialnymi za zanieczyszczenia były trzy środki grzybobójcze i jeden owadobójczy zwany permetryną.

Produkty, u których wykazano niższe całkowite stężenie pozostałości pestycydów umieszczono na liście "Czystej Piętnastki”. W tym rankingu  uwzględniono:

  • słodką kukurydzę,
  • awokado,
  • ananasa,
  • kapustę,
  • cebulę,
  • mrożony groszek,
  • papaję
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażana,
  • melona miodowego,
  • kiwi,
  • melona kantalupa,
  • kalafiora,
  • grejpfruta.

Tylko 1% próbek wykazał wykrywalne pestycydy w awokado i słodkiej kukurydzy. Ponad 80% ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie wykazały pozostałości pestycydów.

Te warzywa i owoce można więc kupować bezpiecznie w wersji nieekologicznej.

„Jeśli nie chcesz karmić swojej rodziny żywnością skażoną pestycydami, ranking z rekomendacjami dla konsumentów przygotowany przez Environmental Working Group, pomoże Ci dokonywać mądrych wyborów, kiedy kupujesz zwykłe lub ekologiczne produkty” – mówi w informacji prasowej Sonya Lunder, starsza analityk z Environmental Working Group.

„Jedzenie sporych ilości owoców i warzyw jest kluczowe. Nie ważne jak one są uprawiane, ale dla produktów roślinnych z najwyższą zawartością pestycydów, rekomendujemy konsumentom kupowanie ekologicznych odpowiedników. Jeśli możecie kupować ekologicznie, nasze dane pomogą Wam skierować się ze zwykłych produktów na te z mniejszą ilością pestycydów”. 

Inteligentne decyzje dotyczące zakupów mają znaczenie. Osoby spożywające produkty ekologiczne jedzą mniej pestycydów. Badania przeprowadzone przez Cynthię Curl z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w 2015 r. wykazały, że osoby, które zgłaszają że "często lub zawsze" kupują produkty ekologiczne, miały znacznie mniej fosforoorganicznych środków owadobójczych w próbkach moczu. Te osoby spożywały jednak  o 70% więcej porcji owoców i warzyw dziennie niż inni dorośli biorący udział w badaniu, którzy zgłosili, że rzadko lub nigdy nie kupują produktów ekologicznych. Warto nadmienić,  że kilka długoterminowych badań obserwacyjnych wykazało, że insektycydy fosforoorganiczne mogą powodować zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci.

W 2012 r. Amerykańska Akademia Pediatrii wydała ważne sprawozdanie, w którym stwierdzono, że dzieci mają "unikalną podatność na potencjalną toksyczność  pochodzącą z pestycydów. Organizacja pediatrów powołała się na badania, które wiązały się z narażeniem na pestycydy we wczesnym okresie życia i związaną z tym podatność na zachorowanie na raka, zmniejszenie funkcji poznawczych i problemy z zachowaniem.

Agata Dominiak
Szefowa działu life style | autorka bloga kulinarnego wegeweda.wordpress.com 
zwolenniczka zdrowego odżywiania opartego o produkty roślinne

Tekst przetłumaczono z cnn oraz ewg

Dołącz do dyskusji

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Mediacja - najlepszy sposób rozwiązywania spornych sytuacji?

Polubowne rozwiązanie sporów stało się w ostatnich latach modne, głównie przy okazji wprowadzenia do polskiego porządku prawnego instytucji mediacji

Olej kokosowy zdrowy

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia są przekonani o jego cudownych właściwościach.

Dress code

Dress code w pracy - moda czy przymus?

Zasady ubioru służbowego to żadne novum. Choć obco brzmiące określenie dress code przywędrowało do nas z zachodu, to tak naprawdę, obowiązywało od zawsze.

Coaching - Kim jesteś?

W życiu są rzeczy mniej i bardziej ważne. Kwestie mające podstawowe znaczenie i nie wpływające na nas w istotny sposób...

Biznesplan

Sukces na szpilkach - najtrudniejszy pierwszy krok

Jest naprawdę wiele powodów, dla których warto porzucić ciepłą posadę na etacie i zaryzykować, otwierając własny biznes.

Dni wolne od pracy w 2017 roku

W 2017 roku wypada 13 dni wolnych od pracy ustawowo. Sprawdź, który dzień pracodawca musi oddać pracownikowi w innym terminie.

Celiakia - czym jest, jak się objawia i jak leczyć, kilka...

Dieta bezglutenowa, dla jednych moda, jak mleko sojowe do dużego late, dla innych jedyny sposób na "normalne" funkcjonowanie.

Miękkie serce – twarde problemy, zwłaszcza dla kierownika

Wśród przełożonych spotyka się czasem tych bardzo mocno skupionych na celu, którzy ludzi traktują jak jedno z „narzędzi” do realizacji założeń.