Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 08.07.2017

KW_TAGS

Toksyczne zdrowie

Environemntal Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się ochroną środowiska i specjalizująca w badaniach i rzecznictwie w zakresie toksycznych chemikaliów zawartych w żywności i kosmetykach. EWG co roku publikuje raport tzw. "Dirty Dozen" czyli zestawienie owoców i warzyw o najwyższej pozostałości pestycydów. EWG zaleca przy tym, by konsumenci szukali ekologicznych odpowiedników wskazanej w raporcie żywności, gdyż według Światowej Organizacji  Zdrowia, pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mogą mieć negatywny wpływ na reprodukcję, odporność czy układ nerwowy, powodować raka i prowadzić do innych problemów zdrowotnych.

Począwszy od najwyższych ilości pozostałości pestycydów na liście znajdują się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • seler,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • pomidory,
  • słodką papryka,
  • ziemniaki.

Truskawki plasują się na szczycie listy z co najmniej 20 pestycydami. Według dziennika Environmental Working Group Amerykanie jedzą prawie 3,5 kilograma świeżych truskawek na osobę każdego roku. Nawet wtedy, gdy są one płukane na polu i umyte przed jedzeniem, nadal są prawdopodobnie najbardziej zanieczyszczonymi owocami . W 2016 r. Szpinak zajmował ósme miejsce na liście, ale ostatnie dane wykazały gwałtowny wzrost pozostałości pestycydów na nieorganicznym szpinaku.

Do listy w tym roku dołączyły gruszki i ziemniaki, które w zeszłym roku zastępowały pomidory czereśniowe i ogórki.

Pestycydami odpowiedzialnymi za zanieczyszczenia były trzy środki grzybobójcze i jeden owadobójczy zwany permetryną.

Produkty, u których wykazano niższe całkowite stężenie pozostałości pestycydów umieszczono na liście "Czystej Piętnastki”. W tym rankingu  uwzględniono:

  • słodką kukurydzę,
  • awokado,
  • ananasa,
  • kapustę,
  • cebulę,
  • mrożony groszek,
  • papaję
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażana,
  • melona miodowego,
  • kiwi,
  • melona kantalupa,
  • kalafiora,
  • grejpfruta.

Tylko 1% próbek wykazał wykrywalne pestycydy w awokado i słodkiej kukurydzy. Ponad 80% ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie wykazały pozostałości pestycydów.

Te warzywa i owoce można więc kupować bezpiecznie w wersji nieekologicznej.

„Jeśli nie chcesz karmić swojej rodziny żywnością skażoną pestycydami, ranking z rekomendacjami dla konsumentów przygotowany przez Environmental Working Group, pomoże Ci dokonywać mądrych wyborów, kiedy kupujesz zwykłe lub ekologiczne produkty” – mówi w informacji prasowej Sonya Lunder, starsza analityk z Environmental Working Group.

„Jedzenie sporych ilości owoców i warzyw jest kluczowe. Nie ważne jak one są uprawiane, ale dla produktów roślinnych z najwyższą zawartością pestycydów, rekomendujemy konsumentom kupowanie ekologicznych odpowiedników. Jeśli możecie kupować ekologicznie, nasze dane pomogą Wam skierować się ze zwykłych produktów na te z mniejszą ilością pestycydów”. 

Inteligentne decyzje dotyczące zakupów mają znaczenie. Osoby spożywające produkty ekologiczne jedzą mniej pestycydów. Badania przeprowadzone przez Cynthię Curl z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w 2015 r. wykazały, że osoby, które zgłaszają że "często lub zawsze" kupują produkty ekologiczne, miały znacznie mniej fosforoorganicznych środków owadobójczych w próbkach moczu. Te osoby spożywały jednak  o 70% więcej porcji owoców i warzyw dziennie niż inni dorośli biorący udział w badaniu, którzy zgłosili, że rzadko lub nigdy nie kupują produktów ekologicznych. Warto nadmienić,  że kilka długoterminowych badań obserwacyjnych wykazało, że insektycydy fosforoorganiczne mogą powodować zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci.

W 2012 r. Amerykańska Akademia Pediatrii wydała ważne sprawozdanie, w którym stwierdzono, że dzieci mają "unikalną podatność na potencjalną toksyczność  pochodzącą z pestycydów. Organizacja pediatrów powołała się na badania, które wiązały się z narażeniem na pestycydy we wczesnym okresie życia i związaną z tym podatność na zachorowanie na raka, zmniejszenie funkcji poznawczych i problemy z zachowaniem.

Agata Dominiak
Szefowa działu life style | autorka bloga kulinarnego wegeweda.wordpress.com 
zwolenniczka zdrowego odżywiania opartego o produkty roślinne

Tekst przetłumaczono z cnn oraz ewg

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Jak ważny jest kontakt wzrokowy w relacjach międzyludzkich?

To właśnie dzięki niemu rozmówca odbiera pozytywnie nas i to co mówimy. Pozwala także stwierdzić czy rozmówca jest szczery w tym co mówi i jak mówi.

Sok czy smoothies

Sok vs smoothie. Czym się różnią? Co jest zdrowsze?

Picie soków lub smoothies to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektywnych sposobów wzbogacenia swojego jadłospisu w dobroczynne związki odżywcze...

Biznesplan

Sukces na szpilkach - najtrudniejszy pierwszy krok

Jest naprawdę wiele powodów, dla których warto porzucić ciepłą posadę na etacie i zaryzykować, otwierając własny biznes.

Awansuj z głową - poradnik dla ambitnych pracowników

Wydaje się, że sukces na rynku pracy jest gwarantowany?  Czasami jednak błędna decyzja dotycząca kariery może zniweczyć dotychczasowe wysiłki.

Folwark Karczemka - detox od cywilizacji

W erze rozwoju technologii telekomunikacyjnych coraz bardziej przyzwyczajamy się do “bycia pod telefonem” w każdej sytuacji, nawet w czasie wakacji.

Siła coachingu. Uwalnianie potencjału do rozwoju

Wielu ludzi chce rozwoju. Osobistego i zawodowego. Poszukując sposobów na jak najskuteczniejsze wsparcie ich w tym procesie, natrafiłam m.in. na coaching.

Wygląd i prezencja biura - jaki ma wpływ na pracownika?

Zastanawiając się nad komfortem pracy zadajemy sobie pytanie - jaki wpływ na pracownika ma wygląd i prezencja biura?

Hotele stawiają na fitness

Propozycje fitness są dziś bardzo rozbudowane i są wraz z ofertą SPA zestawem obowiązkowym dla coraz większej liczby hoteli.